Pomagajte si z

Nasveti

Kako poskrbeti, da bo vaša živa meja v naslednjem letu zdrava

Vsaka živa meja je drugačna. Tukaj boste izvedeli, kako spomladi poskrbite za hitrejšo in bolj gosto rast svoje žive meje, ter kakšno nego potrebujejo žive meje v mrzlih mesecih.

Pravilno obrezovanje žive meje.

Obrezovanje je pomemben element nege žive meje. Glede na starost, stanje in vrsto žive meje so primerne različne tehnike obrezovanja. Postopek obrezovanja je posebej pomemben v prvih letih, da omogočimo rast in gostoto žive meje. Vendar lahko s pravilnim obrezovanjem pomladimo tudi starejše žive meje. Za obrezovanje so najprimernejši oblačni in suhi dnevi brez zmrzali. Tukaj lahko izveste, katera rez je priporočena za kateri čas.

Vzdrževalna in oblikovalna rez.

Vzdrževalna rez ne zagotavlja zgolj lepe oblike žive meje, ampak tudi dolgoročno gosto rast. Pri vzdrževalni rezi v ravni liniji odrežemo 10–15 cm novih poganjkov. S tem dolgoročno zagotovimo želeno višino in trajno rast žive meje.

Pri zimzelenih živih mejah praviloma opravimo eno vzdrževalno rez na leto. Večina listopadnih živih mej potrebuje dve vzdrževalni rezi na leto, bukev lahko tudi tri, ker hitro raste. Optimalni čas je takrat, ko mladi poganjki postanejo bolj čvrsti. Da ne bi motili ptic, ki valijo, je priporočeno, da z vzdrževalno rezjo počakamo do avgusta. Za drugo vzdrževalno rez je primerna jesen.

Ker pri vzdrževalni rezi ponavadi režemo relativno mlade veje, so praviloma primerne škarje za živo mejo z majhnim razmikom med rezili.

Prirezovanje.

Prirezovanje je lahko bolj ali manj intenzivno. To je odvisno od stanja žive meje. Pri manj intenzivnem prirezovanju (pomladitveni rezi) skrajšamo rodne poganjke za dve tretjini. Pri tem odstranimo poganjke, ki konkurirajo vodilnim. S tem močno spodbudimo novo rast. Pri vrstah žive meje, ki izvirajo iz dreves (npr. maklen, gaber in rdeča bukev), intenzivno prirezovanje poganjkov za vsaj tri četrtine dolžine povzroča bujno novo rast.

Prirezujemo največ enkrat na leto, in sicer pozimi. Globlje kot režemo, debelejše so veje. Zato moramo paziti, da izberemo škarje za živo mejo z razmikom med rezili, večjim od debeline vej, ki jih bomo rezali. Primerni časi za prirezovanje različnih živih mej so podani v naslednjem poglavju.

Radikalna rez.

Če se živa meja postara, močno deformira ali dobiva luknje, lahko pomaga radikalna pomladitvena rez. Če živo mejo „popolnoma oskubimo“, jo obrežemo do najdebelejšega debla (do višine pribl. 50 cm). Po taki rezi bo rast bolj gosta.

Radikalno rez opravimo glede na vrsto žive meje pozimi, toda ne pri temperaturah pod –5 °C. Ker gre pri tej rezi za debele veje, je priporočena uporaba škarij za živo mejo z velikim razmikom med rezili in močnim motorjem. Primerni časi za radikalno rez različnih živih mej so podani v naslednjem poglavju.

Nega žive meje spomladi in poleti.

Ko spomladi mladi poganjki postanejo čvrsti, lahko (ko ni zmrzali) opravimo vzdrževalno rez oz. spomladansko rez. Ta vrsta rezi je odličen način spodbujanja rasti poganjkov in pridobivanja gostote. Z drugo, poletno rezjo lahko od avgusta naprej znova popravimo obliko svoje žive meje. Upoštevati moramo, da lahko intenzivno prirezovanje in radikalne rezi spomladi in poleti ogroža ptice, ki valijo, zato se teh rezi lotevamo le pozimi.

Mlade žive meje moramo spomladi in poleti redno zalivati. Starejše žive meje pa imajo praviloma globoke korenine in dodatno vodo potrebujejo le v primeru dolgotrajne suše.

Nega žive meje jeseni in pozimi.

Če na živi meji pred zimo opravimo vzdrževalno ali oblikovalno rez, se oblika obdrži do pomladi, ko se začne vegetacijska doba. Za to opravilo je primerno jesensko obdobje mirovanja od oktobra, pod pogojem, da zemlja še ni zmrznjena.

Pri listopadnih živih mejah je obdobje brez vegetacije pozno pozimi idealno za intenzivnejše prirezovanje in za radikalno rez. Kljub temu moramo paziti, da žive meje ne obrezujemo pri temperaturah pod –5 °C. Intenzivnejše prirezovanje opravimo pred marcem, da rastlina spomladi proizvede dovolj poganjkov, in da ne ogrožamo ptic, ki valijo. Po intenzivnem prirezovanju žive meje z močnim gnojenjem počakajte, da začnejo odganjati novi poganjki, in da rastlina lahko v svojih listih predela hranilne snovi.
 

VIR ter VEČ INFORMACIJ: https://www.bosch-garden.com/si/sl/vrtnaorodja/ahs-hedge-care.jsp & https://haenssler-gartenbau.de/index.php/beratung

KONTAKT

Pri Brančurniku 18,
2391 Prevalje

Telefon: 031 650 826
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

DELOVNI ČAS

Po dogovoru.

Kontaktirajte nas

Poiščite nas