Zelišča so rastline, ki vsebujejo aromatične snovi in se uporabljajo v prehrani, farmaciji in kozmetični industriji.
Človek je uporabne lastnosti zelišč odkril že dolgo nazaj v preteklosti, ko je opazoval bolne živali, ki so si pomagale z izbranimi rastlinami. Uporabljali so jih tudi za odganjanje žuželk, zakrivanje človeškega vonja pri lovu in privabljanje partnerjev. Izbrana zelišča, kot so timijan in rožmarin, so uporabljali za zakrivanje vonja in okusa pokvarjenega mesa.
Danes imajo zelišča različno vlogo in jih uporabljajo tako v prehrani, za izdelavo naravnih mil, v kozmetični industriji kot esenco za parfume, mila, kreme in zdravila. Od drugih rastlin zelišča ločijo učinkovine, kot so eterična olja, grenčične in mineralne snovi. V kulinariki zeliščem pravimo začimbe. Hrani z aromami izboljšujejo vonj in okus. Vonj zelišč je različno močan, sestavljen je iz različnih kemičnih snovi. Zelišča lahko neprestano oddajajo aromatične snovi in takšna zavohamo na razdaljo. Druga zelišča pa aromatične snovi sprostijo ob dotiku.