Pomagajte si z

Nasveti

Zelišča so rastline, ki vsebujejo aromatične snovi in se uporabljajo v prehrani, farmaciji in kozmetični industriji.

Človek je uporabne lastnosti zelišč odkril že dolgo nazaj v preteklosti, ko je opazoval bolne živali, ki so si pomagale z izbranimi rastlinami. Uporabljali so jih tudi za odganjanje žuželk, zakrivanje človeškega vonja pri lovu in privabljanje partnerjev. Izbrana zelišča, kot so timijan in rožmarin, so uporabljali za zakrivanje vonja in okusa pokvarjenega mesa.

Danes imajo zelišča različno vlogo in jih uporabljajo tako v prehrani, za izdelavo naravnih mil, v kozmetični industriji kot esenco za parfume, mila, kreme in zdravila. Od drugih rastlin zelišča ločijo učinkovine, kot so eterična olja, grenčične in mineralne snovi. V kulinariki zeliščem pravimo začimbe. Hrani z aromami izboljšujejo vonj in okus. Vonj zelišč je različno močan, sestavljen je iz različnih kemičnih snovi. Zelišča lahko neprestano oddajajo aromatične snovi in takšna zavohamo na razdaljo. Druga zelišča pa aromatične snovi sprostijo ob dotiku.

Obrezovanje je veščina, ki jo mora obvladati vsak dober vrtnar. Če rastlinje pravilno obrezujete, s tem spodbujate zdravo rast in cvetenje, hkrati pa poskrbite za lep videz svojega vrta.

Obrezovanje je opravilo, ki ga treba opraviti ne glede na letni čas. Nekatere vrste grmičevja ali dreves, predvsem listavci, morajo biti obrezani v zimskem času, medtem ko je zimzelena drevesa najbolje obrezati po obdobju njihovega cvetenja. Ne obrezujemo pa samo dreves, ampak tudi okrasno rastlinje in cvetlice. Tudi te je najbolje obrezovati, ko odcvetijo, najpogosteje v poletnih mesecih.

Vsaka živa meja je drugačna. Tukaj boste izvedeli, kako spomladi poskrbite za hitrejšo in bolj gosto rast svoje žive meje, ter kakšno nego potrebujejo žive meje v mrzlih mesecih.

Pravilno obrezovanje žive meje.

Obrezovanje je pomemben element nege žive meje. Glede na starost, stanje in vrsto žive meje so primerne različne tehnike obrezovanja. Postopek obrezovanja je posebej pomemben v prvih letih, da omogočimo rast in gostoto žive meje. Vendar lahko s pravilnim obrezovanjem pomladimo tudi starejše žive meje. Za obrezovanje so najprimernejši oblačni in suhi dnevi brez zmrzali. Tukaj lahko izveste, katera rez je priporočena za kateri čas.

KONTAKT

Pri Brančurniku 18,
2391 Prevalje

Telefon: 031 650 826
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

DELOVNI ČAS

Po dogovoru.

Kontaktirajte nas

Poiščite nas